Može li DITA ponovo oživjeti sa 3De, Bronho, Blic Grill, Arix…

Industrija deterdženata ‘DITA’
cijene-dita-658x421

Iako su ponovo pokrenuli proces proizvodnje najpoznatijih bh deterdženata, borbu za opstanak tek započinje. Težnje radnika je da Dita dobije adekvatnog strateškog partnera, upravitelja koji će s radnicima proizvoditi, a ne nekog tko će da ponovo upropasti tvornicu

Htjeli smo pokazati svima da Dita može raditi te nam je u ovom trenutku potreban dobar strateški partner. Radnici bi najviše voljeli da ovdje dođe netko tko će s nama nastaviti proizvodnju, a ne kao što su bili ovi prethodni, izjavio je Mehmedović

Dzevad Mehmedovic

Tvornice koje su nekada hranile desetine tisuća osoba, od ratnih dešavanja na Balkanu do danas, su uglavnom prazne.
Kroz takvu sudbinu prošla je i industrija deterdženata Dita. Radnici Dite sjedili su ispred kruga tvornice “braneći” strojeve kako ne bi završili u starom željezu. Težnje radnika je da Dita dobije adekvatnog strateškog partnera, upravitelja koji će s radnicima proizvoditi, a ne nekog tko će da ponovo upropasti tvornicu

Najveći proizvođač deterdženta u Jugoslaviji

Nakon rata u Diti je bilo 786 radnika, koji su dobrim dijelom otkupili dionice nekada najvećeg proizvođača deterdženta za rublje u bivšoj Jugoslaviji (Ava, 3DE). Loša uprava dovela je do propadanja giganta i 2008. godine započinju problemi radnika Dite, koji su trajali do 2012. godine. Bez plaća i doprinosa radnici započinju borbu za svoja radna mjesta.
Dževad Mehmedović na mjesto predsjednika sindikata radnika došao je 2011. godine i od dana dolaska s radnicima je započeo borbu za radna mjesta i pokretanje proizvodnje koja je stagnirala jer je Dita bila u stečaju.
– Prethodni predsjednik sindikata bio je na strani uprave te je uspio podijeliti radnike tako da se radnici ne organiziraju i ne bore za svoja prava, a već su tada su dugovanja prema radnicima bila velika – neisplaćene plaće i neuplaćeni radni staž, rekao je Mehmedović.
Kazao je kako je svaki dogovor s prethodnom upravom propao, te da su uprava i stečajni upravitelj samo naštetili Diti.
– Stečajni upravitelj nam je 2013. godine rekao da po njemu Dita više neće raditi i mi smo pokrenuli štrajk i taj štrajk je trajao od 5. lipnja 2013. do 18. svibnja 2015. godine, točnije do dolaska stečajnog upravitelja. Mi smo 18. svibnja trebali završiti svu proceduru na birou, kako ni na to nismo pristali i nismo dozvolili stečajnom upravitelju da dođe u pogone Dite, pozvani smo na Sud. Rekao sam da radnici koji su čuvali tvornicu neće izaći iz tvornice do 30. lipnja, odnosno do skupštine povjerilaca. Neka skupština povjerilaca donese odluku da li radimo ili ne radimo, dodaje Mehmedović.
Unatoč svim problemima na koje su naišli, radnici Dite nisu odustali i njihova borba se isplatila. Mašine su pokrenute, proizvodnja je započela sa sirovinom koju su već imali u tvornici, a među prvim kupcima koji će plasirati proizvode Dite je jedan od najuspješnijih bh. trgovačkih lanaca Bingo.
– Bingo je stao uz Ditu kroz prihvaćanje proizvodnje i financiranje repromaterijala za tu proizvodnju. Oni su rekli da će nam osigurati sirovinu za stotinjak tona proizvoda Dite, ističe Mehmedović.

Proizvodi na policama
28 paleta proizvoda Dite već je isporučeno trgovačkom lancu Bingo te na policama kupci mogu pronaći proizvode poput deterdženta 3De, Blic Grill, Bronho i druge.

– Htjeli smo pokazati svima da Dita može raditi te nam je u ovom trenutku potreban dobar strateški partner. Radnici bi najviše voljeli da ovdje dođe netko tko će s nama nastaviti proizvodnju, a ne kao što su bili ovi prethodni, dodaje Mehmedović.

Uprava pobjegla

Kroz razgovor nam je istaknuo da je Diti potrebna radna snaga jer je kompletna uprava i upravni kadar ‘pobjegao’ iz tvornice.
– Želimo da u Ditu dođu školovana djeca, da naša djeca ne odlaze iz BiH već da ovdje rade i ostaju u našim tvornicama, ističe Mehmedović.
Kako kaže osim podrške vlade Tuzlanske županije, točnije premijera koji im je pomogao u pronalasku kupca za proizvode, nisu našli na podršku bh. vlasti.
Zasigurno možemo reći da su radnici Dite svijetli primjer radničke borbe i primjer kako pokrenuti jednu tvornicu koja je nekad važila za giganta u proizvodnji deterdženata.
– Dita ima „Moj proizvod“ jer je Dita bila tvornica broj jedan u Europi po proizvodnji deterdženata, u bivšoj Jugoslaviji je bila jedina industrija deterdženata i ne može se mjeriti s drugim proizvođačima, rekao je za kraj Mehmedović.

SD

You must be logged in to post a comment Login