Austrija za BiH: 200.000 EUR

Austrija donira 200.000 EUR-a Crvenom krstu/križu Bosne i Hercegovine u okviru pomoći za prevladavanje krize izazvane širenjem virusa COVID-19

Centralni događaj susreta između austrijske ambasadorice Ulrike Hartmann i Rajka Lazića, generalnog sekretara Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, 22. jula 2020. godine u Sarajevu, bila je simbolična primopredaja austrijske novčane pomoći Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine povodom širenja COVID-19, u visini od EUR 200.000. Prilikom susreta je naročito bilo riječi o upotrebi ovih sredstava od strane Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Upotreba austrijskih sredstava pomoći

• Austrijske donacije će u prvom redu pomoći grupama stanovništva u Bosni i Hercegovini koje su u stanju naročite socijalne potrebe, prije svega Romima i migrantima. Sredstva će najvećim dijelom služiti prevenciji, odnosno usporavanju širenja COVID-19, reduciranju stope smrtnosti od COVID-19, održavanju pristupa elementarnoj socijalnoj pomoći i ublažavanju socio-ekonomskih posljedica pandemije.
• Osim prevencije COVID-19, ova pomoć treba da posluži i sprječavanju drugih infekcija kao što su upala pluća, hepatitis A, dizenterija i kolera.
• Odabrane porodice iz romske populacije, osim toga, treba da dobiju i podršku u formi transfera gotovine za zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba.

Implementacija počinje 1. avgusta 2020. godine.

Austrijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu koja je već realizovana

• Austrija je ranije već, putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije (UCPM), uručila sredstava pomoći kao podršku za vrijeme krize COVID-19 u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 40.000 EUR (deke, setovi posteljine, paketi sa sredstvima za higijenu, zaštitne rukavice i sredstava za dezinfekciju).
• Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je, dodatno, ponudio Bosni i Hercegovini preuzimanje i tretman u Austriji za tri pacijentkinje/pacijenta kojima je potrebna intenzivna njega.
• Austrijska ambasada je u aprilu 2020. godine sakupila donacije austrijskih preduzeća u Bosni i Hercegovini i zahvaljujući tim sredstvima bilo je moguće da se 120 tablet-kompjutera uruči kao donacija za 12 škola širom Bosne i Hercegovine u svrhu pomoći pri realizaciji on-line nastave.
• Austrijska ambasada, osim toga, od maja ove godine podržava on-line Savjetovalište za žene, koje realizuje Akademija za žene, a koje ženama u Bosni i Hercegovini nudi besplatnu profesionalnu psihoterapeutsku pomoć.
• Jednom privatnom donatorskom inicijativom Austrijskog crvenog krsta, koju je inicirala bosanskohercegovačka dijaspora, dosada je Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine doznačeno 8.000 EUR, primarno za nabavku paketa sa sredstvima za higijenu za ljude u stanju naročite socijalne potrebe, kao i za narodne kuhinje. Ova akcija i dalje traje i odvija se putem linka: call for donations for BiH.
• Nadalje, brojna austrijska preduzeća u Bosni i Hercegovini sudjelovala su u individualnim donatorskim akcijama, kako bi u ovim teškim vremenima pružili podršku stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Austrijska pomoć za Zapadni Balkan povodom krize izazvane COVID-19

Zajedno sa sadašnjom podrškom Društvu crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Austrija je preko Austrijske razvojne agencije (ADA) Međunarodnoj Federaciji Društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) stavila na raspolaganje ukupno 1.000.000 EUR-a za dalju pomoć u borbi protiv COVID-19 za države Zapadnog Balkana: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Ulrike Hartmann, veleposlanica Austrije u Bosni i Hercegovini

You must be logged in to post a comment Login