Više tisuća posjetitelja uživalo na „Uštipak festu“

Više tisuća posjetitelja večeras je na Trgu kralja Tomislava u Čapljini uživalo u gastro – turističkoj manifestaciji „Uštipak fest“. Čapljina je ove godine prvi put bila domaćin manifestacije o kojoj će se će, po broju zadovoljnih posjetitelja, zasigurno dugo pričati.

Cilj manifestacije je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.

Da je prepoznat potencijala manifestacija te da je imala dobar odaziv govori i veliki broj sudionika koji su večeras izlagali svoje autohtone proizvode te sudjelovali u natjecanju spravljenja uštipaka.

“Zvijezda” večeri svakako su bili tradicionalni hercegovački uštipci koje su bake u narodnim nošnjama spravljale na svoj stari recept koji uključuje samo tri sastojka: brašno, prstohvat soli i voda.

Da nitko ne ostane gladan, pobrinula se i poznata čapljinska kuharska ekipa Čapljinca predvođena Lukom Stojićem – Lule koji su u velikoj posudi po prvi puta pekli uštipke, ali i simbolično ispekli najduži hercegovački uštipak.

Da bi sve bilo kako i priliči Čapljini, uz uštipke su posjetitelji mogli kušati vrhunska domaća vina, te razne sireve za što su se pobrinuli naši vinari, stočari, mljekari i mali proizvođači tradicionalnih proizvoda.

Dio Uštipak festa bio je posvećen hercegovačkoj trpezi te su se na stolovima mogla naći izvorna hercegovačka jela poput pure s lučenicom, raštike, divljeg zelja, lešo i pečene janjetine, hercegovačke tave, brudeta od jegulja I žaba, ribe plotice te hercegovačke pastrmke, kruh ispod peke, teletina ispod peke, hercegovački ćupter, smokvara itd.
Program manifestacije bio je prilagođen i najistančanijem nepcu, tako je dogo očekivani „Uštipak fest“ otvoren Lino party-em s Lino uštipcima, a za vrhunsku zabavu zadužen je Trio Gušt.Ovaj specifični festival koji promovira autohtonu gastronomiju Hercegovine organizirao je Centar za investicije i razvoj poduzetništva u suradnji s partnerima: Grad Čapljina, Federalno ministarstvo kulturei športa, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada HNŽ, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, Turistička zajednica HNŽ, Udruga STAP, Udruga Life.U ime grada Čapljine kao glavnog pokrovitelja, u sklopu svečane ceremonije otvaranja festivala, nazočnima se obratio gradonačelnik dr. Smiljan Vidić koji je kazao „kada smo najavili ovaj festival mnogi su me pitali pa zašto baš uštipak, uštipak upravo iz razloga što je to jedna jednostavna vrsta hrane i za napravit a i jeftina, dio je naše povijesti, naše tradicije. Uštipak je taj na kojem su se mnoge generacije odgojile, a svi znamo da uz uštipak ide i sir i pršut i vino, tako da je to jedan od razloga ovoga festivala. Ja ih iskoristi prigodu i zahvalio svim ovim vrijednim ljudima koji su se uključili u festival i dali svoj doprinos . još jedno veliko hvala CIRP-u na ovoj vrhunskoj organizaciji“.

You must be logged in to post a comment Login