UEFA Liga prvaka – Sarajevu odmah 250.000 €

Klubovi eliminirani prije grupne faze dobivaju iznose po kolu:
200.000 eura u prvom pretkolu,
300.000 eura u drugom pretkolu i
400.000 eura u trećem pretkolu.

UEFA Liga prvaka

Pretpostavlja se da će klubovi u ‘UEFA ligi prvaka’ raspodjeliti iznos od  1.257 milijardi eura.

Klubovima  koji su uključeni u play-off doigravanje osigurano je 50 milijuna eura.

Novi distribucijski sustav je usvojen od strane UEFA-e, u suradnji s Europskim udruženjem klubova (ECA). Svi prihodi ova  dva (Liga prvaka i Super kup) natjecanja će po prvi puta biti centralizirani na jednom mjestu, s preraspodjelom u klubovima koji sudjeluju na temelju fiksnog omjera 3,3: 1 između UEFA Champions League i UEFA Europa League.

Omjer dobivanja novca je slijedeći, klubovi u UEFA Europa League (bivša Kup UEFA) primaju oko 1 €  na 4,3 € koje dobivaju klubovi u UEFA Ligi prvaka.

Iznos od 1,207 milijarde eura je na raspolaganju klubovima iz grupne faze, dijeli se na fiksni i tržišni dio.

Fiksni dio nagrada

Fiksni iznos iznosi 724,4 milijuna eura,  za grupne faze ide 12 milijuna, za svaku pobjedu u grupi 1,5 milijun, a za ždrijeb 500.000 eura.

Šesnaestina finala osigurava 5,5 milijuna, četvrtfinale 6 milijuna, a polufinale  7 milijuna eura.

Pobjednik u finalu dobiva 15 milijuna a poraženi finalist samo 10,5 milijuna eura.

Pored toga, sudionici 2015 ‘UEFA Super Cup’a dijele 7 milijuna, 4 milijuna pobjednik a poraženi 3 milijuna eura.

Tržišni udio iznosi 482.9 milijuna (tv kuće, tv prava, marketing..)

• Iznos  od 482,9 milijuna € će se distribuirati prema razmjernoj vrijednosti TV tržišta odakle dolaze pojedini klubovi koji sudjeluju u UEFA Champions League (grupni stadij pa nadalje).

• U skladu s postojećim sustavom, pola iznosa koji predstavlja vrijednost svakog tržišta će biti podijeljena među klubovima na temelju njihove performanse u proteklom domaćem prvenstvu, a druga polovica će biti plaćeni u odnosu na broj odigranih utakmica za svaka momčad u 2015/16 UEFA Champions League.

• Svakom klubu (ili više klubova) iz jednog nacionalnog prvenstva koji su eliminirani u grupnoj fazi UEFA Lige prvaka, bit će dodijeljen iznos od 10% tržišnog udjela tih saveza. Ovo je novo pravilo u UEFA-i.

Solidarno plaćanja klubovima

Poboljšane distribucijskog sustava za plaćanja solidarnosti klubovima koji se ne natječu u skupini fazi UEFA Champions League i UEFA Europa League također je usvojen od strane UEFA-e za period 2015-2018 godine.

• Raspodjela klubovima koji sudjeluju u fazama ili natjecanja kvalifikacija (osim onih kvalificiranja na grupnoj fazi UEFA Lige prvaka, koji neće imati pravo na te isplate solidarnosti) predstavljat će 3,5% ukupnih prihoda. Iznos od najmanje € 78, 6 milijuna će se distribuirati, u odnosu na 47,5 milijuna eura u periodu 2012-15, što predstavlja povećanje za 60% u odnosu na protekli period.

Klubovi eliminirani prije grupne faze dobivaju slijedeće iznose:

– 200.000 eura u prvom pretkolu,

– 300.000 eura u drugom pretkolu i

– 400.000 eura u trećem pretkolu.

Pored toga UEFA nagrađuje pobjednika državne lige sa 250.000 eura.

Solidarnosti plaćanja klubovima nisu kvalificirani za klupska natjecanja UEFA

Ukupno 112 milijuna € će se distribuirati nacionalnim udrugama i / ili ligama, u odnosu na 82.4 m € u periodu 2012-2015 godine, što predstavlja povećanje za više od 35%.

80% tog iznosa će se distribuirati nacionalnim udrugama/ligama s najmanje jednim klubu koji sudjeluju u UEFA Champions League grupnoj fazi i 20% nacionalnim udrugama i / ili ligama bez sudjelovanja klubova. Samo klubovi koji ne sudjeluju u grupnoj fazi natjecanje će imati pravo na udio tih ‘isplata solidarnosti’.

Nadalje, distribucija nacionalnih udruga i / ili liga više neće biti isključivo na temelju njihove tržišne vrijednosti, 60% od raspoloživih količina će biti distribuirano u jednakim dijelovima među svim nacionalnim udrugama/ligama, a samo 40% će se dijeliti prema omjerima tržišne vrijednosti. To će osigurati pravedniju raspodjelu uefinog ‘solidarnog plaćanja’ europskim klubovima.

enter.ba c 2015

You must be logged in to post a comment Login