Sporazum između Švedske i BiH o razvojnoj saradnji do 2020. godine

sida_swdenVijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Švedske i BiH o razvojnoj saradnji 2014. – 2020. godine, s ciljem podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Švedska će pružiti podršku BiH u oblastima unapređenja ekonomske integracije s Evropskom unijom i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, jačanja demokratije, poštivanja ljudskih prava i vladavini zakona i boljoj zaštiti okoliša. Sporazum između Švedske, koju predstavlja Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (Sida) i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, definira okvire buduće razvojne saradnje do 2020. godine u skladu sa Švedskom strategijom saradnjom zasnovanom na rezultatima u reformama za istočnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku, 2014. – 2020.

Zaključivanje ovog sporazuma omogućit će nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta BiH da zaključe posebne sporazume za realizaciju pojedinačnih projekata razvojne saradnje, koje bi finansirala Švedska.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Vjekoslav Bevanda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

You must be logged in to post a comment Login