Sarajevo još čeka koncertnu dvoranu

Javna prezentacija projekta ‘Concert Hall Sarajevo na Marijin Dvoru’, održana danas u prostorima Asocijacije arhitekata u BiH, bila je podsjećanje na prije 20 godina pokrenut konkurs za izgradnju koncertne dvorane u Sarajevu.

Tada su predsjednica žirija Zaha Hadid i članovi najznačajnijih arhitektonskih asocijacija i institucija Rima, Pariza, Berlina i Sarajeva te članovi bh. žirija Nedžad Kurto i Said Jamaković te sekretar žirija Nihad Čengić izabrali projekat grupe Urbanfutura za pobjednika konkursa u Sarajevu 2001.Predsjednik Asocijacije arhitekata u BiH (AABIH) Dario Kristić podsjeća da je današnji sastanak održan na inicijativu Ibrahima Spahića i Međunarodnog centra za mir kako bi se podsjetili na konkurs koji je davno bio organiziran za koncertnu dvoranu, a koji nikad nije realizovan.

Razlozi za današnju prezentaciju su i novi planovi za lokalitet Kvadrant B Marijin dvor za koje Kristić kaže da se dosta razlikuju od ranije usvojenih.

“Najbitnija kvaliteta nagrađenog rješenja je upravo slobodni javni prostor koji bi se formirao na krovu ukopane koncertne dvorane, koji bi bio jedan od najvažnijih javnih prostora u gradu. Novim rješenjima se ta kvaliteta gubi i predviđaju se visoki objekti na tom mjestu, što nije u skladu sa ranije odlučenim”, rekao je Kristić.Jedan od članova žirija na međunarodnom konkursu za Concert Hall Sarajevo, na kojem je učestvovalo oko hiljadu arhitekata i biroa iz 43 zemlje, bio je i arhitekta Said Jamaković.

Govoreći o projektu on je danas ocijenio da ako nešto želimo onda se to i ostvari.

“Ako želimo sačuvati Concert Hall makar kao san mi smo sačuvali jako puno”, podvukao je Jamaković.

On je također skrenuo pažnju da treba sačuvati lokalitet, odlike lokaliteta sa šetnicama, sačuvati zgrade koje su istorijski spomenici…

vrelo: www.federalna.ba

Fena

You must be logged in to post a comment Login