Oliveru i Giboniju 6 Porina

Na završnoj svečanosti Glazbene nagrade Porin koja se održala sinoć u splitskoj Spaladium Areni, a koju su u izravnom televizijskom prijenosu vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, podijeljene su statue u 12 kategorija, dok su u predprijenosu dodijeljene statue u 21 kategoriji.

Oliverov i Gibonnijev album “Familija” i u velikom finalu dobitnik je tri Porina. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu Sreća dok je Oliver Dragojević kipić dobio za najbolju mušku vokalnu izvedbu i interpretaciju skladbe Gdje to piše?. Također u predprijenosu je za skladbu Gdje to piše? Elvis Stanić dobio i nagradu za najbolju produkciju i aranžman, a Oliver i Gibonni ujedno imaju i najbolji album pop glazbe. Tako je album “Familija” s tri osvojene statue iz predprijenosa i tri u velikom finalu ukupno dobio šest Porina.
Iza splitskih glazbenika, prema broju dobivenih nagrada, slijedi Matija Dedić s tri Porina, koji su mu dodijeljena u predprijenosu, uoči završne dodjele. Porin je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, skladba s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe za skladbu Fortune smiles.
Autor Nenad Borgudan i grupa Detour u velikom finalu dobitnici su Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se. U konačnici imaju dvije statue jer su nagradu dobili i za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Isto toliko imaju Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj koji su na završnoj svečanosti dobili Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe za skladbu Sunčana polja, a dobitnici su i u kategoriji Najboljeg albuma klasične glazbe. Što se tiče ženske vokalne izvedbe, nagradu je dobila Josipa Lisac, novi izvođač godine je Antonela Doko, Tereza Kesovija ima Najbolji album zabavne glazbe “Oči duše”, a Let 3 dobio je Porin za Najbolji album rock glazbe “Angela Merkel ….”.

Što se tiče jazza, u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dobitnik je Vedran Ružić za album “Spiritual Market”, Singrlice i njihov album “Ajde cure u…” dobitnici su Porina za Najbolji album etno glazbe, dok je najbolji album tamburaške glazbe “Siniša Leopold – Gold collection” u izvedbi Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a.

Elementalov album “Tijelo” dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album “Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina” u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja snimka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić. Za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena je skladba Glas iz Dubrovnika, stavak za klarinet i gudače, autora Miroslava Miletića, u izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista.

Saksofonist Igor Geržina nagradu je dobio za najbolji instrumentalni album “Bucket list”, za najbolji video broj Život nije siv u izvedbi Mie Dimišić nagrađen je režiser Boris Sekulić, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa.

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off, autora Joea Kaplowitza, u izvedbi 4IN3+1, za najbolji album folklorne i klapske glazbe “50. festival dalmatinskih klapa Omiš – večer novih skladbi” nagrađen je Dušan Šarac, a za najbolji tematsko-povijesni album “Boško Petrović – Original album collection vol 1&2″ nagrađen je autor izdanja Davor Drezga. Album “Božićne pjesme” u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a Hrvoje Horvat nagrađen je za “Karlovačko RockOff 2016.”, najbolji album s raznim izvođačima.

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljene su i nagrade za životna djela. Porin za životno djelo daje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su skladatelj, producent i kantautor Zrinko Tutić, dirigent, kompozitor i akademik Zoran Juranić te jedna od naših najstarijih klapa, klapa Lučica.

Uoči televizijskog prijenosa glazbene nagrade Porin iz splitske Spaladium Arene dodijeljene su statue u 21 kategoriji. Najviše kipića, njih tri, dobio je album “Familija” Olivera i Gibonnija te Matija Dedić.

Album splitskih glazbenika nagradu je dobio za Najbolji album pop glazbe dok je Oliverova pjesma Gdje to piše? s tog albuma nagrađena u dvije kategorije. Porin za produkciju i aranžman Oliverove pjesme dobio je Elvis Stanić. Jazz pijanist Matija Dedić nagrade je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, pjesma s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za Najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili za Najbolju izvedbu jazz glazbe i skladbu Fortune smiles.

Elementalov album “Tijelo” dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za Najbolje likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album “Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina” u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja sninmka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić.

Porin za Najbolji album klasične glazbe dobila su “Sunčana polja” u izvedbi Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavle Dešpalja dok je za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena Miroslav Miletić: Glas iz Dubrovnika stavak za klarinet i gudače u izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista.
Od ostalih dobitnika tu je zagrebački bend Detour, koji je dobio Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom, Najbolji video broj ima Mia Dimšić za skladbu Život nije siv u režiji Borisa Sekulića, saksofonist Igor Geržina nagradu je dobio za Najbolji instrumentalni album “Bucket list”, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa.

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off u izvedbi 4IN3+1, Najbolji album folklorne i klapske glazbe je “50. festival dalmatinskih klapa Omiš – večer novih skladbi”, dok je tematsko – povijesni album “Boško Petrović – Original album collection vol 1&2”. Album “Božićne pjesme” u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a “Karlovačko RockOff 2016.” izabran je za Najbolji album s raznim izvođačima. Vrelo porin.org

You must be logged in to post a comment Login