Neumski urbicidi – uništavanje obale i mora

Magazin Dnevnik.ba donosi interesantne fotografije, kako se u Neumu u pojasu pomorskog dobra uz samo more, bagerom devastira priroda i okoliš. Gdje su inspekcije općinske, a i županijske,  da stanu u kraj ovakvim djelima.

Davno je netko pametan rekao, za „čobana nije more“! U Malostonskom zaljevu koji je još 1983.godine zaštićen kao poseban rezervat u moru, sa bosanskohercegovačke strane na lokalitetu Tanka sedla upravo svjedočimo pravom ekocidu, a nadležne službe, kao i obično spavaju.
S obzirom da smo kroz prethodne tekstove vezane za nelegalnu gradnju te urbicid u Neumu, od Pomoćnika Načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje dobili jezikovu juhu uz naputak da su odsad za Dnevnik.ba zatvoreni za izjave, pitanje postavljamo javno očekujući očitovanje i primjerenu reakciju.

Što ste poduzeli kako bi se obustavio ekocid nasipanja mora u zaštićenom rezervatu prirode koji je danima bio zamućen i crven od zemlje?
Hoće li se devastirana obala vratiti u prvobitno stanje?
Hoće li nesavjesni investitor za navedeno biti adekvatno sankcioniran?
Podsjećamo, dosadašnje urbicide i bespravne (g)radnje u ovoj lokalnoj zajednici, nadležni su opravdavali nedostatkom građevinskog inspektora, no Općina Neum odnedavno ima stalno zaposlenu inspektoricu koja upravo sada ima priliku napraviti odmak od dosadašnje prakse žmirenja na jedno oko uz parole „nismo znali i nismo vidjeli“ te djelovati sukladno Zakonu.
U suprotnom, potvrditi će se izjava Predsjednika OV Neum za naš portal kako se u srži najvećih problema Neuma nalazi građevina, inspekcije te rodbinski i kumski odnosi, ili kako on to znakovito reče, građevinska mafija. vrelo Dnevnik.ba
You must be logged in to post a comment Login