Neume gdje si bio dosad

Koncert  Đanija Stipaničeva ispred kultnih  “Poštara” oživio stari duh dobrog Neuma

Neume jesi li spavao do sad?!

…Dalmatinski štih, tople note, famozni tenor vratiše me u djetinjstvo i vrijeme kada smo bili Jadran i more. Vrijeme kad je Neum mirisao na more, sol, borove, ribu školjke i tek ubranu breskvu u Čapljini, koju je vlasnik donio u Neum i prodaje je na komad jer je i more bilo vrijedno kao što je bila i ona.

Neum je bio centar ljetnih noćnih izlazaka od Dubrovnika do Makarske. Nije bilo ni primisli o ‘jezeru u nedođiji s turbofolkom, notama od kojih te hvata kulturološka jeza…’.

Sinoć je Neum ponovno bio onaj stari, moj Neume hvala ti na pismi, brodici i moru….

Đani Stipaničev održao je nezaboran koncert za stanovnike Neuma i turiste, jer je djelom vratio Neum na glazbeno i kulturno mjesto kojem tisućama godina pripada.

Đanijeva interpretacija poznatih hitova je A class, njegov band također. Obvezno pohvale idu organizatoru i sound produkciji, zvuk je bio za 5, te se aplauz čuo i iz svih terasa restorana u susjedstvu, (restorani su tada utišali svoje agresivne zvučnike).

Malo je reći da su turisti uživali u autentičnoj glazbi, mediteranskoj, dalmatinskoj – plesali su ne samo pred binom nego i po ulici iznad koncertnog prostora. Koncert se pratio sa čamaca i brodica, koji su bili usidreni ispred ‘Poštara’. Zbog mora, ribe i ove glazbe smo i došli na more – izjavila je jedna gošća sa sjevera.

Đani Stipaničev – koncert u sklopu Neumskog ljeta 2022 foto RadioHercegovina.com
Đani Stipaničev povratak mediteranske glazbe na Neumsku rivu, video by RadioHercegovina.com

U zadnje vrijeme, dok Neum bilježi rekorde u noćenjima, novi meni u restoranima, novi festivali, nova glazba, vraćaju se i veseli dupini. 🐬

You must be logged in to post a comment Login