Mostarski lonac kuha: Logoraši Mostara protiv Thompsona

Mostar – “Mi logoraši grada Mostara, kao neposredni stradalnici i žrtve logora HVO-a, politike HDZ-a i tzv. HZ Herceg-Bosne te odgovornih pojedinaca kojima je izrečena prvostepena presuda u Hagu za izvršeni ratni zločin, ovim putem izražavamo veliko nezadovoljstvo i najoštrije osuđujemo ovaj čin podrške dokazanim zločincima”, navodi se u saopštenju tog udruženja. Sigurni su, kažu, da će održavanje koncerta dodatno pogoršati političku situaciju u Mostaru i šire, pa će gradonačelnika tretirati kao najodgovorniju osobu.

Ovako izgleda dopis mostarskih logoraša (iz Armije BiH) iz proteklog rata. Mostarska medjunacionalna netrepeljivost izranja, ukaže se svake godine, u ovom slučaju logoraši daju sebi za pravo tražiti zabrane i unaprijed optužiti gradonačelnika. Dok u isto vrijeme hrvatski logoraši ne traže zabrane bošnjačkih pjevača, bili oni ‘skloni’ bošnjačkoj politici ili Armiji BiH.
Tu negdje u Mostaru tinja incident, teško je locirati uzrok, nepovjerenje, ožiljci prošlog rata, strah, politički inženjering, gospodarski trustovi…

Uobičajena je priča u Mostaru, da je narod (iliti raja)  u redu, pomiren i normalan, no to svaki put demantira utakmica Hrvatska -Turska ili Hrvatska – BiH.

 

KONTRAEFEKT I EFEKT MP THOMPSONA

Svaki baš svaki put kad se dogodi zabrana koncerta MP Thompsona, Hrvati su ujedinjeniji. Pa razmislite malo. Medalja ima 2 strane i onu bočnu.

No, gradonačelnik Mostara Bešlić je ranije izjavio da nema ničeg spornog u održavanju ovog koncerta, te istakao da koliko je njemu poznato – zabrane neće biti. “Koliko ja znam nema nikakvih sudskih zabrana niti kakvih viših instanci Bosne i Hercegovine, tako da nema nikakvog pravno valjanog razloga da se koncert ne održi”, rekao je Bešlić novinarima u Mostaru.

Foto Slobodna Dalmacija – Poljud

You must be logged in to post a comment Login