MOSTAR: SNIMANJE DOKUMENTARCA “AUSTRO-UGARSKE VOJNE UTVRDE U MOSTARU”

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) – U tijeku je snimanje dokumentarca “Austro-ugarske vojne utvrde u Mostaru”, autora Željka Miličevića i Ive Mikulića, a za film su već interes iskazale medijske kuće iz Mađarske, Austrije, BiH i Hrvatske

Iako naslov govori o vojnim građevinama iz doba austro-ugarske okupacije i aneksije BiH, ovaj film predstavlja umjetnički kontrapunkt čovjeka i tvrđave, mira i rata.

Autori ističu kako su u početku snimanja filma htjeli ponovno otkriti ove građevine gledateljima, njihovo postojanje u pustošima Podveležja, da bi kasnije razvili i odradili netipičnu dokumentarističku formu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Film nas sve na edukativan i snažan način podsjeća na postojanje jedinstvenih građevina u svijetu, a danas prepoznatih i priznatih kulturno povijesnih i turistički vrijednih, a s umjetničke strane nepresušnih izvora stvaranja, koje su kod nas i od nas zapostavljene u proteklom razdoblju – kazao je u izjavi za Fenu redatelj i producent Ivo Mikulić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAustro-ugarske tvrđave građene su od Berlinskog kongresa iz 1878. godine, pa sve do I. svjetskog rata.

 

Za film je napisan i u njemu je primijenjen art esej “Ljudi i tvrđave”, Veselina Gatala, kojim je na samo umjetnicima svojstven način ujedinjen kameni ambijent, ljudska vječita mijena i tvrđava koja je u jednom vremenu zaštita jednakom jačinom kao što je u nekom drugom vremenu prijetnja, i rezultira nekom vrstom meditacije i kontemplacije o smislu rata i ratovanja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Bez obzira na 100-tu obljetnicu počeka I. svjetskog rata, ova tema, građevine, područje i povijest zaslužuje da se dokumentaristički, a i poetski obradi – izjavio je redatelj i producent Ivo Mikulić.

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login