Mostar: 4 godine bez izbora

Mostar – U zadnje vrijeme intenziviraju se razgovori i prijedlozi o budućnosti organiziranja Mostar kao grada sa nekoliko Općina ili izbornih jedinica. čelnici grada Mostar niti nakon 4 godine nemaju rješenje kako će Mostarci u budućnosti glasovati, i ako će se formirati gradska vlast.

deminiranje_mostar_Hum_2014_deminerOvdje donosimo izjave dužnosnika najvećih mostarskih stranaka HDZ-a BiH i SDA.

Salem Marić SDA: Mi i dalje po našem prijedlogu želimo jedinstven grad Mostar. Jedinstven grad Mostar se zvao i kad je bilo šest općina, mi uopće ne tražimo da su to isključivo općine. Po našem prijedlogu imamo jedinstven grad, jedinstvenu gradsku administraciju, jedan budžet, jedan statut, jedno gradsko vijeće. Znači jedno, ne znam ko priča o nekoj podjeli.

Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, kaže da je ova stranka predložila da u gradu Mostaru bude pet izbornih jedinica od kojih bi izborne jedinice bivših teritorija, bivših gradskih općina Stari grad, centralna zona i jugozapad bila jedna izborna jedinica, a ostale izborne jedinice bi bile na teritoriji ili u granicama kako su to bila bivša gradska područja sjevera, jugoistoka, zapada i juga.

 

Opozicija predlaže 
I dvije opozicione stranke, SDP i DF izašli su sa svojim prijedlogom rješenja za grad Mostar. Umjesto dosadašnjih šest izbornih područja predstavnici SDP-a i DF-a predlažu spajanje izbornih područja i centralne gradske zone u tri gradska izborna područja, centar, sjever i jug. Iz njih bi se kao i dosad biralo 18 vijećnika u Gradsko vijeće, ali bi broj mandata bio znatno drugačije raspoređen, s obzirom na broj potencijalnih birača.

“Prvo izborno područje je sjever, nastao od bivših gradskih područja 1 i 6, u njemu imamo registriranih 26.272 birača i oni biraju pet vijećnika u gradsko vijeće. Drugo izborno područje je centar. On je nastao od bivših gradskih područja 2 i 5 i centralne zone i u njemu imamo 50.498 birača koji biraju 10 vijećnika u gradsko vijeće. Treće izborno područje jug nastao je od bivših gradskih područja 3 i 4. Oni imaju 13.858 birača i biraju 3 vijećnika u gradsko vijeće”, kazao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a, Edin Zagorčić.

You must be logged in to post a comment Login