Mirko Zelenika: Ejup Ganić odgovoran za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Središnjoj Bosni

Pred sam istek predsjedničkog mandata, Josipović odlikovao kontraverznog Ejupa Ganića

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika smatra da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Središnjoj Bosni.

-Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organiziranje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH – istaknuo je Zelenika u izjavi za medije u povodu dodjele odličja kojim ga je odlikovao predsjednik RH na odlasku Ivo Josipović.

Podsjetio je da Ganićeve izjave od 3. siječnja 1994. godine, koje je dao agenciji Reuters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.

>>”Konglomerat loših politika” – Josipović uručio hrvatsko odličje jednom od ratnih huškača protiv Hrvatske i Hrvata (Video)

-Ganić je tada izjavio: ‘Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom’. Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 posto, ali jeste 90 odsto, jer je Armija BiH 90 posto etnički očistila prostor Središnje Bosne – podsjetio je Zelenika.

Predsjednik hrvatskih logoraša u BiH Ejupa Ganića optužuje i za akciju ”Neretva 93”, istodobno ukazujući kako još nitko nije pokušao ispitati povezanost Ganića i ostalih bivših članova ratnog Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice “Zulfikar” u toj operaciji, tijekom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.

-Akcija ‘Neretva 93.’ je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i protjerano na tisuće Hrvata – podsjetio je Zelenika.

Dodao je kako zapovjednik jedinice Zulfikar , koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Ratnim predsjedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, te ih izvještavao o akcijama u dolini Neretve.

-Ja sam jedan od tisuća žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4 500 Hrvata bilo zarobljeno – rekao je Zelenika i dodao kako je upravo ta postrojba ABiH velikim dijelom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.

Zapovjednika postrojbe “Zulfikar” – Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, inače bliskog suradnika i Ejupa Ganića, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ nedavno je uhitila po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnji u ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.

You must be logged in to post a comment Login