Mediji bi trebali istražiti koliko je Carla del Ponte naštetila Hrvatskoj

luka_misetic_1Komentirajući napise Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o utrošku novca za obranu hrvatskih generala, odvjetnik generala Ante Gotovine predlaže da bi se bolje pozabaviti procjenom ukupne štete koju je, zbog nesposobnosti i lažnih optužbi, Carla del Ponte nanijela Hrvatskoj.

-Svake godine iznova određeni mediji nastoje reciklirati vijesti o novcu koji je Republika Hrvatska potrošila na obranu generala Gotovine, napisao je Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, u članku „Troškovi tužiteljstva i obrane na MKSJ-u”, u kome se osvrnuo na najnovije natpise Balkanske istraživačke mreže (BIRN), koja djeluje u Sarajevu uz financijsku potporu brojnih inozemnih zaklada i organizacija te OESS-a i vlada Nizozemske i Velike Britanije.

>>BIRN: Hrvatska za pomoć haškim optuženicima izdvojila 28 milijuna eura – optuženi Hrvati iz BiH bez financijske potpore

Mišetić navodi kako su, prema Statutu Suda, tužiteljstvo i obrana dvije jednake strane u postupku.

-Članak 21. Statuta Međunarodnog kaznenog suda priznaje optuženom temeljno pravo ” imati dovoljno vremena i mogućnosti za pripremu obrane ” i punu jednakosti s Tužiteljstvom – navodi Mišetić, ističući kako troškove obrane hrvatskih generala treba usporediti s troškovima tužiteljstva, kao druge strane u sudskom postupku.

– Na temelju tih pokazatelja treba sagledati jesu li obadvije strane bile u istom položaju ili je jedna od strana bila zakinuta – navodi Mišetić.

Za sedam godina, koliko je trajao proces generalu Gotovini, Haško tužiteljstvo je ukupno na raspolaganju imalo 310 milijuna američkih dolara. Vodeći računa o činjenici da je istraga protiv generala Gotovine započela 2006., nedvojbeno je da je tužiteljstvo imalo na raspolaganju i nekoliko dodatnih milijuna, na što ukazuje i Mišeić.

-Očito, 310 milijuna dolara Tužiteljstvo je utrošilo na sve predmete. Međutim , predmet Gotovina je bio jedan od većih slučajeva, što je spomenuto u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a – navodi Mišetić.

U tom kontekstu Mišetić procjenjuje da je jedna desetina proračuna Tužiteljstva utrošena upravo na predmet Gotovina.

-Nije nerazumno tvrditi da je do jedne desetine proračuna Tužiteljstva potrošeno za predmet Gotovina , ali specifičan izračun potrošnje tužiteljstva od slučaja do slučaja je nemoguć – navodi Mišetić.

-Ipak , ako se uzmu u obzir potrošnja Tužiteljstva od 1995 do kraja 2012 na predmetu Gotovina , vjerojatnim se čini da je razina potrošnje Tužiteljstva i obrane bila otprilike ista , a to je upravo ono što članak 21. Statuta Suda traži : ” puna ravnopravnost ” između tužiteljstva i obrane u pripremi njihovih slučajeva- navodi Mišetić.

Mišetić ističe da Republika Hrvatska u ovom slučaju nepravedno bila izložena financijskoj i svakoj drugoj šteti, za što uzročnika vidi u Carli del Ponte.

-Novac koji je Hrvatska uložila u obranu trojice hrvatskih generala posljedica je velike nesposobnosti i lažnih optužbi glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte – navodi Mišetić, zaključivši kako je to možda tema koju bi novinari trebali istražiti.
Robert Horvat

izvor Hrsvijet.net

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply