Lars-Gunnar Wigemark novi šef Delegacije Europske unije u BiH

By Enter.ba media on 20. siječnja 2015

Savjet za spoljne poslove imenovao je Lars-Gunnara Wigemarka za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Takođe, Wigemark će preuzeti funkciju šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

 

Lars-Gunnar Wigemark trenutno obavlja funkciju šefa Delegacije Europske unije u Pakistanu i ima više od trideset godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama. Radio je u diplomatskim misijama, uključujući Moskvu i Vašington, te na velikom broju pitanja, među njima i kao šef Jedinice za bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji te u saradnji u razvoju i upravi.

Na ovoj dužnosti, Lars-Gunnar Wigemark nasljeđuje Petera Sorensena, koji ju je obavljao od 1. septembra 2011. godine. Dužnost u Bosni i Hercegovini će preuzeti 1. marta 2015. godine.

Povodom ovog imenovanja, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini je izjavila da je Evropska unija posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

“Stručnost Wigemarka će biti važan doprinos za naš angažman u BiH kao i za spoljne poslove EU”, istakla je ona. izvor ceppei.ba

You must be logged in to post a comment Login