Katastrofa na pomolu – ekološka bomba uz obalu Neretve

Mostar – Kriju li ovlaštene službe podatke o smrtonosnom otrovu u prečistaču voda na Bišću polju?

 

 

PIRALEN
Na konferenciji za medije udruge “Naše društvo” iznesene su zabrinjavajuće informacije o smrtonosnom otrovu piralenu, koji se nalazi u mulju koji je nataložen u spremnicima novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Gradske vlasti nemaju stručno znanje ni postupke kako zbrinuti otrove koji izravno prijete Mostaru, Čapljini, Metkovići, Opuzenu i Jadranskom moru.

šta učiniti s opasnom, kancerogenom materijom, a informacije taje od javnosti. Još je kazano kako su se neki od radnika na prečistačima žalili na zdravstvene tegobe, a neki su davali i otkaze da ne rade više u blizini otrova.

Marin Bago i Husein Oručević kazali su da su zabrinjavajuće informacije dobili prošle sedmice te da su nakon četiri dana provjera odlučili podijeliti ih s javnošću.

“Dobili smo informacije da se na prečistačima u južnom dijelu grada gomila mulj u kojem se nalaze brojni otrovi, između ostalih i piralen.Piralen je vrlo kancerogen i izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK. Informacija o postojanju tih otrova prošla je sve institucije koje su morale nešto učiniti, a niko ništa nije uradio”, izjavio je Bago.

JE LI DIO VEĆ ISPUŠTEN U NABUJALU NERETVU?

Kazano je kako je zbog pojave piralena u Banjoj Luci mobilizirana cjelokupna javnost, održavaju se vanredne sjednice, a u Mostaru se taj podatak taji od građana.

“Znamo da se taj mulj lageruje mimo bilo kakvih procedura, niko ne zna koliko oni dugo kolaju našom kanalizacijom, niti ko ih ispušta. Ne znamo ni koliko toga je već otišlo u Neretvu ili zrak, moguće je da smo već poprilično otrovani. Problem je uočen kad su izgrađeni prečistači. Nadležni su ipak sve zanemarili, a to su isti ljudi protiv kojih smo mi podnijeli krivične prijave. Ti ljudi, kao i ovi iz postrojenja za prečišćavanje i Vodovoda, su krivi za trovanje građana Mostara”, naveo je Marin Bago.

 

 Udruga traži neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta Vodovoda i rukovodstva Postrojenja za prečišćavanje. Alarmirano je stanovništvo koje živi uz samu Neretvu, kao i građani susjedne Hrvatske.

Husein Oručević je kazao kako vjerovatno niko od nadležnih ne zna šta da uradi s lagerovanim otrovnim muljem, a da je situacija toliko zabrinjavajuće da se ne preporučuje ulazak u krug preduzeća.

“Da se provodio potpuni tehnološki proces, piralen i ostala tri prisutna otrova ne bi bili opasni, ali pošto to nije urađeno, situacija je krajnje alarmantna i mi imamo ekološku bombu”, izjavio je Oručević.

 

Pozvani su viši nivoi vlasti te sve inspekcije da se hitno uključe u rješavanje problema te utvrde da li je ovo jedan od uzroka povećanja broja kancerogenih oboljenja posljednjih godina.

Kazano je kako u Mostaru postoji slična ekološka bomba u sjevernom dijelu grada, vezana za deponiju Uborak i probleme na koje upućuju građani tog područja.

Foto Željko Miličević

You must be logged in to post a comment Login