Hypo banka gubi sporove u slučaju ‘Švicarac’

Mostar –  Općinski sud u Mostaru izrekao je četiri nove presude u korist korisnika kredita “Švicarac”, tako je započeo obrat koji vraća vjeru očajnim korisnicima Hypo kredita u švicarskim francima.

Naime, korisnici kredita čija je valutna klauzula vezana za valutu CHF, moraju platiti samo iznos i to u Konvertibilnim markama, bez ugovorene kamate priopćavaju iz udruge Švicarac.

Istim presudama Hypo banka plaća sudske troškove iskazane u hiljadama KM po pojedinačnoj presudi pa samim plaćanjem sudskih troškova Hypo banka neće dobiti u povratu od korisnika kredita ni dati iznos kredita u KM. Sutra će biti održana ročišta za šest novih korisnika kredita po tužbi protiv Hypo banke na mostarskom sudu.

 

Naglim rastom vrijednosti švicarskog franka na stotine hiljada građana diljem evropskih zemalja, među kojima i bh. građani, se preko noći našlo u vrlo teškoj situaciji. Isto tako, skok kursa švicarskog franka izazvao je nevjerovatnu paniku među građanima u regiji koji imaju kredite u toj valuti.

 

Oko 50.000 stanovnika Bosne i Hercegovine neposredno ili posredno pogođeno je najnovijim rastom vrijednosti švicarskog franka nakon što je Centralna banka ove države saopćila da odustaje od trogodišnjih napora da se vrijednost franka vještački održi na niskom stepenu.

You must be logged in to post a comment Login