FBiH: od danas potpuna financijska blokada

Institucije Federacije BiH od danas su u potpunoj financijskoj blokadi jer proračun za 2019. godinu, usvojen u Zastupničkom/Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda, koji još nije konstituiran. Predsjedavajuća Doma naraoda Parlamenta najavila je rješavanje ovog problema do 10. veljače 2019. godine.
Bradara je dodala kako će pitanje konstituiranja Doma naroda biti riješeno do 10. veljače a kada se to uradi, dovoljna su 24 sata da se isplate plaće proračunskim korisnicima.

Lančana reakcija problema

S obzirom na to da proračun Grada Mostara posljednih godina donosi Federalni parlament, neusvajanjem proračuna ni u tom gradu nisu moguće isplate korisnicima.

Ratni vojni nvalidi najavljuju prosvjede

Ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca u Federaciji BiH za idući tjedan najavili su blokadu zgrade OHR-a u Sarajevu, Federalnog parlamenta i centrala stranaka koje imaju svoje predstavnike u zakonodavnoj vlasti, ako do tada Dom naroda ne usvoji federalni proračun za ovu godinu.


I poljoprivrednici

Blokadom Federacije zbog neusvajanja budžeta prijete i poljoprivrednici. Iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine poručili su da će čekati još deset dana prije nego što donesu konkretne odluke u vezi sa neusvajanjem federalnog proračuna za ovu godinu, zbog čega nema ni programa ni isplate poticaja za 2019. Iz Udruženja pojoprivrednika FBiH poručili su kako će o narednim koracima pričati za desetak dana, ukoliko u tom roku ne bude konstituiran Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Prve posljedice u obustavi isplata očekuju se početkom ovog mjeseca kada prestaje mogućnost isplata obveza iz 2019. godine, jer ne postoji ni odluka o privremenom financiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine. Ukoliko ne dobiju svoje naknade za siječanj 2019. godine, predstavnici boračkih populacija u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju proteste i blokade, a isto pripremaju i poljoprivrednici u FBiH.


OHR, Sad i Njemačka

OHR, Delegacija EU u BiH, ambasade SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu.You must be logged in to post a comment Login