Europski inspektori za hranu će kontrolirati BH veterinarstvo

Predstavnici Direkcije za zdravlje, hranu, revizije i analize Europske komisije stigli u BiH

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje, hranu, revizije i analize Europske komisije 14. 03. otpočeo je desetodnevnu posjetu BiH da bi izvršio provjeru realizacije Akcionog plana kojim je BiH trebala ispuniti određene obaveze da bi nesmetano nastavila izvoziti mlijeko u zemlje Europske unije.
Uvodni sastanak je održan u Uredu za veterinarstvo BiH, a tokom misije bit će upriličen obilazak i kontrola određenih mljekara odobrenih za izvoz u Evropskoj uniji, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Cilj misije je da se provjeri realizacija Akcionog plana za rješavanje preporuka, koji je pripremio Ured za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi nakon prve misije iz 2014. godine, a odobrila ga Europska unija prošle godine.

Ured za veterinarstvo s nadležnim tijelima entiteta u proteklom periodu intenzivno je radio na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana te očekuje da će nakon posjete inspekcije iz Dublina BiH zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

You must be logged in to post a comment Login