EU kompanije protiv sankcija prema Rusiji

russia_ukraine_gas_conflictEuropske kompanije, a naročito njemačke, našle su se u svojevrsnom “ratu” sa političarima i predstavnicima NATO-a pošto nastoje da po svaku cijenu izbjegnu sankcije prema Rusiji i tako zaštite svoj profit – navode analitičari.

 

Prema podatcima agencije Blumberg, njemačka vlada je spremna na zamrzavanje prodaje satelitske tehnologije Moskvi u vrijednosti od 700 milijuna eura.

 

Međutim, savjetnik njemačke vlade Kristof Herstel tvrdi da ta informacija nije sigurna, pošto nije u interesu Njemačke da odbaci vrlo povoljan posao.

 

On smatra da su najave dodatnih sankcija pokušaj da se dobiju niske cijene plina za Ukrajinu.

 

Herstel za “Glas Rusije” navodi da se mišljenje SAD kosi sa europskim, zato što SAD žele mnogo strože sankcije i predsjenik Barack Obama ne propušta ni dan da ne govori o tome glasno.

 

Ali, Europa ne žuri da ga prati zato što to ruši njen biznis, odnosno europske firme bi mogle da izgube milijarde eura ako naglo prekinu odnose sa Rusima.

 

U Njemačkoj postoji širok front protiv politike sankcija zemalja NATO-a.

 

Firme kao što su “Siemens” ili “Volkswagen” ne žele sankcije protiv Rusije, što je neviđena pojava poslije Drugog svjetskog rata.

 

Postoje pokušaji ucjene koje inicira Washington, da NATO zaigra protiv Rusije o pitanju cijene plina za Ukrajinu – kaže Herstel i ocjenjuje da NATO ili zemlje EU nemaju nikakvog prava da se miješaju u “plinske pregovore” Kijeva i Moskve.

 

Zamislite da neka američka kompanija ima nesavjesnog kupca poput Ukrajine – pa ona bi odavno prekinula isporuke. Tako da se Rusija ponaša vrlo strpljivo, smatra Herstel.

 

– Ako je klijent sumnjiv on plaća više. Svako ko uzima kredit, a nije pouzdan klijent svoje banke, plaća veću stavku. U biznisu je to normalno – napominje on.

 

U slučaju da vlada Njemačke zaista donese odluku o raskidu posla, proizvođač naoružanja će početi tražiti kontakte sa predstavnicima visoke politike u Berlinu, zato što je tamo vrlo jak lobi, uvjeren je Herstel.

 

Industrijalci imaju ogroman autoritet u Njemačkoj, podsjeća Kristof Herstel i navodi primjer kompanije “Siemens” – ni jedan kancelar Njemačke neće ući u avion, a da ga ne prati predstavnik “Simensa”!

ceppei.ba

You must be logged in to post a comment Login