SAD: Volkswagen se ispričava zbog varanja

auspuh_co2_emission_lieŠest godina trajalo je varanje kupaca u Americi u svezi podataka koliko vozila ispuštaju CO2. Radi se o modelima VW Passat, Beetle i Audi A3.

Dionice njemačkog proizvođača automobila Folksvagena (VW) su jutros na Frankfurtskoj burzi pale više od 13 odsto, nakon priznanja da je oko 500.000 njegovih automobila u SAD bilo opremljeno softverom koji je davao lažne podatke o emisiji ugljen-dioksida (C02), javlja agencija AP.

Iz tog razloga, Volkswagen je pozvao prodavce u SAD da obustave prodaju tih dizel automobila, a samo par minuta po otvaranju berze, akcije VW-a su izgubile čak 13,23 odsto vrijednosti, potonuvši na 140 evra, prenosi agencija France pres.

U priopćenju VW-a objavljenom u nedjelju, navodi se da su američka Agencija za zaštitu životne sredine i Kalifornijski vazduhoplovni odbor tokom testiranja Folksvagenovih automobila na dizel „detektovali manipulacije koje krše američke ekološke standarde“, kao i da bi se zbog toga VW mogao suočiti sa kaznom u iznosu do 18 milijardi dolara, javlja agencija Rojters.

Nakon oglašavanja američkih regulatora, generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je uputio izvinjenje, navodeći da je njegova grupacija naredila spoljašnju istragu tog slučaja.

„Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Osobno mi je izuzetno žao što smo ugrozili povjerenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo sarađivati sa regulatornim agencijama“, izjavio je Vinterkorn.

You must be logged in to post a comment Login