Austrijanci protiv referenduma u Republici Srpskoj

Visoki predstavnik se sastao sa austrijskom ministricom unutrašnjih poslova Mikl-Leitner

austria_trubaciVisoki predstavnik u BiH Valentin Inzko se danas u Sarajevu sastao sa austrijskom ministricom unutrašnjih poslova, Johannom Mikl-Leitner, a razgovaralo su o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebnim osvrtom na sigurnosnu situaciju.

Visoki predstavnik također je informirao ministricu Mikl-Leitner trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uključujući aktivnosti koje su pokrenule vlasti Republike Srpske u cilju organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama te prethodnim odlukama visokog predstavnika vezanim za provedbu mirovnog sporazuma.

„To je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. S pokretanjem ove incijative postoji rizik da se Republika Srpska i zemlja u cjelini vrate unatrag.

INZKO: Pustite sad referendum

Kako bi se ova situacija ispravila, organi vlasti Republike Srpske moraju referendum ostaviti po strani i fokusirati na stvarne potrebe građana Republike Srpske“, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik Inzko izrazio je uvjerenje da će nedavno potpisani reformski program pružiti prijeko potrebni podsticaj za domaću političku elitu, kako bi proveli potrebne reforme i postigli napredak kada su u pitanju euroatlantske integracije. vrelo Ceppei.ba

You must be logged in to post a comment Login