Austrija uplatila 1 milijun eura za migrante

Kako je Savezna vlada Republike Austrije najavila još u prosincu, Austrija Međunarodnoj organizaciji za migracije Ujedinjenih naroda IOM stavlja na raspolaganje 1 milijun eura za humanitarno zbrinjavanje izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini; u međuvremenu je novac uplaćen.

Sredstva će suštinski biti korištena u okviru IOM Crisis Response Plana za 2021. godinu za Bosnu i Hercegovinu za izgradnju migrantskog centra “Lipa”, ali će ujedno biti pokrivene i hitne potrebe najranjivijih grupa migranata.

Austrija podržava Bosnu i Hercegovinu i u okviru Europske unije. Europska unija je početkom godine najavila dodatnih 3,5 miliuna eura humanitarne pomoći. Od 2018. godine je Europska unija Bosni i Hercegovini dodijelila ukupno 89 miliona eura za upravljanje migracijama, od čega 13,8 milijuna eura humanitarne pomoći.

Međutim, Austrija i direktno pomaže institucijama Unsko-sanske župajije: tako je pored već obimne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije COVID-19 – u okviru toga i 200.000 eura za Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine – još u prosincu 2020. godine Kantonalnoj bolnici Bihać doniran uređaj za PCR testiranje nabavljen od strane UNDP-a u vrijednosti od 50.000 eura, kao i 1.000 testnih kompleta.

Država Bosna i Hercegovina je odgovorna za dugoročno poboljšanje humanitarne situacije za izbjeglice na licu mjesta. Za to je neophodno upravljanje migracijama na teritoriju cijele države. 

You must be logged in to post a comment Login