25 godina Hrvatskog vijeća obrane

Mostar – Svečanom akademijom danas je u mostarskom hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača svečano slavljeno 25 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane. Nakon mise u katedrali, mimohod sa zastavama postrojbi, sa hrvatskim vojnicima te hrvatskim zastupnicima u BH vlasti je stigao do spomenika ispred Kosače gdje su položeni vijenci.

INSTITUCIONALIZIRATI PROBLEME HRVATA U BiH

Svečana akademija počela je intoniranjem himne BiH. U govorima se najviše isticala problematika montiranih procesa protiv vojnika, isporučivanje iz Zagreba vojne arhivske građe prema Sarajevu, gdje sarajevski tužitelji iz konteksta izvlače dokumete za nove optužnice. Gost akademije, Ministar obrane Republike Hrvatske Tomo Medved istaknuo je doprinos HVO-a za ostvarivanje mira na ovim područjima.

GENERALU ADEMIJU NAJDUŽI APLAUZ

General Stanko Sopta pročitao je imena svih hrvatskih uznika te i drugih zapovjednika koji nisu trenutno u BiH. Slanje vojnih arhiva iz Zagreba prema Sarajevu, selektivno korištenje materijala i danas prave nestabilnost medju pripadnicima HVO-a, a unose  dodatnu nestabilnost u već konfliktnu  situaciju u BiH.

FILM

Na akademiji premijerno je prikazan film ‘HVO u Domovinskom ratu’, detaljno prikazujuči tešku i složenu situaciju vojnih akcija, početak rata sa tenkovima u Pologu, napad na Ravno, te do Splitskog i Washingtonskog sporazuma.

Dragan Čović najavio je pokretanje institucionalne zaštite pripadnika HVO-a. Na akademiji su nastupili Orkestar Hrvatske ratne mornarice te odlična klapa Sv. Juraj.

You must be logged in to post a comment Login