35 GODINA CHE ČAPLJINA

SVEČANOM SJEDICOM UPRAVE JP ELEKTROPRIVREDA HZ HB D.D. MOSTAR OBILJEŽEN DAN PODUZEĆA i 35 GODINA CHE ČAPLJINA
Svake se godine u povodu 17. studenog kada se obilježava Dan JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar održava svečana sjednica Uprave poduzeća. Ovogodišnja sjednica u povodu 22. godišnjice i 35 godina rada CHE Čapljina, upriličena je danas u hotelu Mogorjelo u Čapljini.
Sjednici su nazočili članovi Uprave, Nadzornoga odbora, Odbora za reviziju, bivši generalni direktori,pomoćnica ministra Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije, poslovni partneri, predstavnici Nezavisnoga sindikata JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, umirovljeni radnici i ostali mnogobrojni gosti.
U ime predsjednika Nadzornoga odbora, Marinka Ivankovića sjednicu je otvorio član NO-a, Midhat Arpadžić naglasivši: Nemoguće je ne spomenuti neke od predstojećih zadaća s kojima se već hvatamo u koštac. Jedna od njih je restrukturiranje poduzeća i pozicioniranje na otvorenom tržištu električne energije koje nam predstoji početkom sljedeće godine, što iziskuje jedan važan preustroj u organizacijskom smislu, kako bi se izlaskom na otvoreno tržište zadovoljilo nužno načelo konkurentnosti u tržišnom poslovanju.
U ime Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije govorila je Amira Pintul, pomoćnica ministra.
Skupu se obratio i tehnički rukovoditelj CHE Čapljina Berislav Jović, koji je govorio o povijesti gradnje i važnosti CHE Čapljina istaknuvši: U CHE Čapljina u podzemnoj strojarnici odabrana su i ugrađena dva reverzibilna agregata svaki 240 MVA/ 220 MW. Maksimalni protoci u turbinskom smjeru za nazivni neto pad iznose 112,5 m3/sekundi , a u crpnom smjeru 90 m3/ sekundi. Impozantna je snaga reverzibilne Frencis turbine koja silom od 4500 tona potiska podiže 90 tona vode u sekundi na razinu 230,00 mnm , pogonjena sinkronim motorom od 220MW. Kroz Popovo polje je betoniran kanal dobrim dijelom starim koritom rijeke Trebišnjice u duljini 65 km za protok od 45 m3/sekundi. Vrijeme je pokazalo da je ovaj energetski objekt dorastao namijenjenoj zadaći proizvodeći električnu energiju za dobrobit razvitka društva.
U svome obraćanju svečanom skupu generalni direktor, Nikola Krešić istaknuo je:
Za nas je prošla godina bila najuspješnija od osnutka poduzeća s ostvarenom dobiti od 54.917.741 KM, no sa zadovoljstvom mogu kazati da i u tekućoj 2014. bilježimo ostvarenje dobrih poslovnih rezultata. Već se odavno pripremamo i za otvoreno tržište električne energije, a trenutačnih 1.800 uposlenika, od kojih je nešto više od 500 visoke i više stručne spreme, jamac su da ćemo biti i nadalje uspješni.

You must be logged in to post a comment Login