2016. je: Talijani nam i kupatilo renoviraju

Gradsko kupatilo, koje je ujedno bilo i prvo kupatilo na Balkanu, uskoro bi se trebalo preurediti, a novac za tu namjenu trebalo bi osigurati Veleposlanstvo Republike Italije u BiH.

piscina-1569547-639x409Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara izjavio je kako su, nakon što im je predano kupatilo na upravljanje, kontaktirali talijansko Veleposlanstva u BiH koje je već jednom ulagalo u preuređenje ovog objekta – piše gradski službeni portal.

Ekipa građevinskih inženjera i arhitekta  stigla je u Mostar gdje su nakon snimanja stanja ustanovili da je potrebno hitno postaviti novi krov, kaže Šišić te da su za provođenje te aktivnosti dobili suglasnost Gradske uprave Mostara. Za tu svrhu talijansko veleposlanstvo osiguralo je 120.000  eura koji će biti uloženi u prvu fazu rekonstrukcije i koja se sastoji od postavljanja nove ventilacija i kompletne izmjene krova.

Kako ističe Šišić, upravo bi talijansko veleposlanstvu moglo bi u idućem razdoblju osigurati sredstva i za kompletno preuređenje kupatila te da s tim ciljem idu na razgovor u Sarajevo kako bismo se dogovorili oko svih ostalih detalja.

Šišić ističe kako bi bila velika šteta da jedan ovakav objekt propadne koji je jedinstven po svojoj namjeni i infrastrukturi, te dodaje kako bi prvi radovi trebali početi na proljeće.

Gradsko kupatilo napravljeno je 1914. godine i jedna je od značajnijih građevina na području Mostara. Svečano ga je otvorio tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina.Kupatilo je služila za sport i rekreaciju građanima, a trenutno
kupatilo koriste plivački klubova Orka i Velež.

foto Leo Cinezi

You must be logged in to post a comment Login