1. Rally Neum 2016

Rally Šampionat BiH i Rally Kup BiH Automobilistička sezona počinje – 1. Rally Neum 2016

Ovogodišnja automobilistička sezona započinje za svega desetak dana, prvim takmičenjem iz Rally Šampionata BiH i Rally Kupa BiH, a ujedno i prvim automobilističkim takmičenjem u ovom gradu, „1. Rally Neum 2016“. Rally takmičenje, koje će okupiti domaće i međunarodne posade, je u organizaciji auto kluba ArcRACING, pod pokroviteljstvom Općine Neum i Načelnika dr. Živka Matuška, i ulazi u završnu fazu priprema, nakon što je prije nekoliko dana objavljen pravilnik takmičenja i otvoren prijem prijava za takmičenje, te obavljen upis u FIA Zone kalendar za 2016.

 

Ovogodišnji, nadamo se tek prvi u nizu, Rally Neum se dešava 01./02.04.2016. godine, a pravoj tradiciji kratkih tzv. sprint relija učesnike očekuje jedna staza duga oko 8000 metara, na kojoj će se dva brzinska ispita voziti u jednom, a dva BI u drugom smjeru.

 

Staza je dio stare ceste Vranjevo selo – Duži – Moševići, i nalazi se u zaleđu Neuma, svega 3 km od servisnog parkirališta smještenog na morskoj obali, uz Hotel Sunce. Ukupni planirani Itinerer kojim će proči sve posade iznosi oko 88 km, od čega 33 km otpadaju na brzinske ispite. Planirana četiri brzinska ispita znače i jednak broj prilika za sve gledaoce da rally posmatraju na stazi brzinskog ispita, gdje se ipak najveći dio očekuje na tribinama Športskog centra Neum ispred kojeg će se nalaziti i start brzinskih ispita Neum 1 i Neum 2, ali i na ceremonijalnom startu koji će se desiti u petak, 01. 04.2016. godine, u 19h ispred Hotela Sunce. „1. Rally Neum 2016“ završava ciljnom ceremonijom i proglašenjem pobjednika u subotu, u 16:30h, također na svečanoj rampi kod Hotela Sunce.

 

Pored onih iz BiH, lijepo vrijeme i gostoljubivi domaćini jedinog hercegovačkog grada na moru očekuju takmičare i gledatelje iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i daleke Švedske, koji će nastupiti u bodovanju Rally Kupa BiH, dijela takmičenja koje je namijenjeno nosiocima stranih licenci.

Organizator: Auto klub ARC RACING

You must be logged in to post a comment Login