Nogometni savez BiH suspendirao stadion Pecara

Samo dan nakon osvajanja nogometnog Kupa BiH, suspendiran je stadion nogometnog kluba Široki Brijeg. Kako kažu iz saveza, ‘nadležni organi’ će pregledati materijale sa utakmice te odgovoriti žestokim mjerama. Pročitjte u nastavku priopćenje iz nogometnog saveza:Povodom dešavanja na revanš utakmici finala Kup-a Bosne i Hercegovine Široki Brijeg-Sarajevo, koja je odigrana prije dva dana u Širokom Brijegu, danas je u Sarajevu održana vanredna sjednica Takmičarske komisije NS/FS BiH.

 

Na sjednici je jednoglasno odlučeno:

Suspenduje se NK „Široki Brijeg“ od odigravanja svih utakmica na stadionu „Pecara“ do okončanja disciplinskog postupka; Cjelokupan materijal sa revanš utakmice finala Kup-a BiH Široki Brijeg-Sarajevo ustupa se Disciplinskoj komisiji NS/FS BiH, radi vođenja disciplinskog postupka protiv NK „Široki Brijeg“. —

 

Finale Kup-a svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u „Širokom Brijegu“, između ekipa NK „Široki Brijeg“ i FK „Sarajevo“

 

Veliko finale,  koje je trebalo da bude istinski  praznik nogometa,  pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i  huliganizma,  te ponižavajući odnos prema državnoj  himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

 

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti  nijem i slijep na parole „Za dom spremni“, „Ubij baliju“ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom.  Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostijuće ekipe i zvanica (uzvanika) prije utakmice od strane rukovodstva NK „Široki Brijeg“ ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

 

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i  poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći  egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje  neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

 

NS/FS BiH  će nastaviti odlučnu  borbu za  izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kup-a BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas!

?

You must be logged in to post a comment Login